Tavoitteeksi määrätietoisuus ja korkeampi vaatimustaso

by - 4.1.15


Tänään sain taas ihastella, kuinka nätisti se minunkin puskaponi osaa mennä, kun siltä vain osaa oikein pyytää. Jimppa pääsi siis ratsutettavaksi, kun Mervi Pakola tuli ohikulkumatkallaan pitämään meille valmennuksen. Tällä kertaa minä olin ainoa, joka ei ruunan selässä käynyt, sillä ensiksi Mervi valmensi äitiäni ja ratsutti lopputunnin.

Lumen ja hyvien pohjien vihdoin saavuttua tänne meillekin, olemme Jimpan kanssa viihtyneet maastossa, eikä vakavasti otettavaa tuuppailua ole tullut harrastettua juuri ollenkaan. Olen lomani aikana käynyt maneesissa vain kaksi kertaa, ja kummallakin kerralla oikeaan kierrokseen käytiin sellaiset tahtojen taistot, ettei ratsastuksen jälkeen voinut tuntua muulta kuin luovuttajalta, vaikka aina liikutus päätettiinkin edes pieneen yhteisymmärrykseen ja onnistumiseen. Siispä ratsutus oli oikein hyvä idea, jotta sekä Jimppa että minä pääsisimme asiasta paremmin jyvälle!


Mervi aloitti oikeassa kierroksessa ravissa taivuttelulla, jonka ongelmista olin maininnut. Jimppa yritti tarjota aluksi peitsiä heti, kun vasemmalta kääntyi oikeaan, mutta Mervi ei antanut periksi ennen kuin poni osasi taas ravata. Hän epäili, että kyseessä on sama ongelma, mikä jo aiemmin nousi valmennuksessa esille: työstä laistaminen. Kun Jimppa on minulla alkanut peitsaamaan oikeassa kierroksessa, olen huomaamattani helpottanut sen työtä päästämällä sen suuremmalle ympyrälle, jotta se saisi ravin alle. Koska ruuna on fiksumpi kuin miltä se näyttää, se on alkanut käyttää peitsiä hyväkseen päästäkseen vähemmällä. Kysehän ei todellakaan ollut siitä, etteikö Jimppa osaisi taipua ravissa oikeaan kierrokseen - Mervi sai sen kyllä toimimaan - vaan siitä, ettei se viitsi, jos on helpompikin keino.


Seuraavana treeniin pääsi laukka, jossa saimme kaikki ihmetellä Jimppaa! Mervi aloitti vasemmasta, Jimpalle helpommasta laukasta. Ruuna oli erittäin eteenpäinpyrkivällä tuulella, eikä sitä tarvinnut muistuttaa liikkumaan kuten yleensä. Sen takia Mervi pystyikin alkaa kokoamaan laukkaa, eikä aikaakaan, kun Jimppa jo myötäsi laukassa! Olin niin ylpeä papparaisesta, jonka en koskaan uskonut olevan valmis tekemään laukassa mitään muuta kuin laukkaamaan. Mervi sanoikin, että Jimpan ollessa alkuun laiska liikkumaan eteen, neuvoi hän minua antamaan paljon ohjaa, mutta nyt kun se on eteenpäinpyrkivämpi, voi ohjat ottaa tuntumalle ja alkaa koota laukkaa. Mitä eteenpäinpyrkivämpi Jimppa on, sitä paremmaksi laukan laatukin muuttuu - Mervi totesi sen menevän herkästi nelitahtisen puolelle, jos eteenpäinpyrkimys on hukassa.



Loppuun Mervi otti pohkeenväistöjä, jotka sujuivat niin helposti ja hyvin, että itseäni ihan hävettää. Jimppa osaa vaikka mitä, mutta en ole kehdannut vaatia siltä yhtään alun tasoa enempää. Ratsutuksesta jäi käteen sellainen tunne, että tästäkin ponista voisi kuoriutua vaikka ja mitä, kunhan ratsastaja saadaan vaatimaan. Siispä minun täytyy opetella menemään mukavuusalueen ulkopuolelle ja pysyttävä siellä, vaikkei se aina niin helpolta tuntuisikaan. Kunhan ihminen osaa olla määrätietoinen ja vaatia tarpeeksi, edistystäkin tulee tapahtumaan. Muutoin me vain junnaamme paikallaan samoja, Jimpalle (ja itselle) helppoja juttuja tehden.

Linkki videoon

Väsynyt, mutta tyytyväinen ratsu

Lue myös nämä!

9 kommenttia

  1. Hyvin on kyllä Jimppa kehittynyt. Millainen Jimpan ravi on istua? Se näyttää jotenkin todella vaativan kevennykseltä ja omalta tasapainolta paljon, mutta miten on, millaista siellä on istua? Laukkakin näytti jo tosi hyvältä kun rentoutui edestä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, kehitystä on tapahtunut paljon nyt kun myös ratsastaja on alkanut ymmärtämään hommasta enemmän. Jimpalla on iso ja leveä ravi, minkä takia se on vaativa istua ja alkuun ehkä myös keventää. Siihen onneksi tottuu nopeasti (kai se on vähän pakko, kun muuten ei pysy kyydissä), ja kun Jimppa ravaa oikein päin, voi sinne jo lähes tuskatta istua alas. En ole itse koskaan ratsastanut hevosella, jolla olisi yhtä vaikea ravi, mutten enää varmaan osaisi edes istua tasaisessa tai pienemmässä ravissa! Kiitos paljon kommentista, ihana kuulla, että muidenkin silmiin laukka näyttää jo paremmalta. :)

      Poista
  2. tosi nätisti hepsu menee videolla ! tässä taas nähtiin että kyllä se lv osaa ihan kolmitahtista nättiä laukkaa mennä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä se näemmä osaa, jos siltä sitä pyytää! Näinhän se on, monella lämminverisellä on kyllä kolmitahtinen laukka, kunhan pääsee liikkumaan kunnolla eteen. Joskus taas voi olla vaikea erottaa liitovaiheetonta kolmitahtista nelitahtisesta, minkä takia moni maahansidottu laukka voi tottumattoman silmiin näyttää nelitahtiselta. :)

      Poista
    2. Näimpä!:) kyllä suurimmalla osalla lämpösistä on kolmitahtinen mutta se on vain maahansidottua (tai ainakin näihin olen törmännyt)

      Poista
  3. Kivannäköistä menoa, Jimppa on kehittynyt hurjasti! :) Hienoa että teillä on tavoitteita, pitäs varmaan ottaa teistä mallia ja asettaa Hellunkin kanssa jotain tavoitteita, ettei ihan pelkäksi humputteluksi mene :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, niinhän se on! Oikeanlaisten tavoitteiden kanssa edistyy kyllä paremmin kuin ilman, kunhan muistaa pitää niistä kiinni, eikä yritä saavuttaa liikaa kerralla. Itelle vaikeinta on pitää tavoitteista kiinni ja tehdä jotain niiden eteen, jospa tänä vuonna sitä oppisi senkin taidon. :D

      Poista
  4. Vautsi, kylläpäs hän näyttää hienolta! Tsemppiä jatkoon, tuo kyllä omistajallekin pientä treenimotivaatiota kun näkee mihin se hevonen parhaimmillaan pystyykin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, on myös paljon helpompi asettaa tavoitteita kun tietää, että ne saa joskus saavutettua. :D Jimppa kiittää, kyllä sekin osaa välillä näyttää ihan hevoselta!

      Poista